Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Κατασκευή δονητικού μπουράτου από παλιοσίδερα!

Είναι κάποια μηχανήματα, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, ένα δονητικό μπουράτο, που πολύ θα ήθελες να έχεις αλλά είτε δεν τα πολυχρειάζεσαι είτε είναι πολύ ακριβά. Και τότε αρχίζεις να σκέπτεσαι πως θα το κατασκευάσεις μόνος σου.

Έχεις τα εργαλεία... έχεις τα υλικά... σχεδόν έχεις την ιδέα στο κεφάλι σου... αλλά δεν έχεις το χρόνο!

Τελικά βρήκα το χρόνο, και είχα και την έξυπνη (θα έλεγα) ιδέα να αντικαταστήσω τα ελατήρια ανάρτησης του κάδου με παλιά ελαστικά αυτοκίνητων.

Στο βίντεο βλέπετε ένα πολύ αναλυτικό βίντεο επεξήγησης της λειτουργίας του δονητικού μπουράτου, παρακολουθήστε το και ακόμη και αν δεν ξέρετε τι είναι, μετά από αυτό σίγουρα θα καταλάβετε.




Το δικό μου δεν έχει καμία σχέση ποιότητας με το πιο πάνω...αλλά στο τέλος αποδείχτηκε ότι κάνει τη δουλειά του.

Η Ιδέα που με έκανε να ξεκινήσω το Project ήταν η χρήση ελαστικών για να κρέμεται το μπολ και το μοτέρ αντί για ελατήρια, ήθελα να αποφύγω τα ελατήρια επειδή είναι και πιο πολύπλοκη η κατασκευή και πιο ακριβή (ψιλοπράγματα βέβαια αλλά γιατί να μην το κάνεις χωρίς να ξοδέψεις ούτε ένα ευρώ?)

Σε ένα ράφι ένα παλιό μοτέρ καθόταν υπομονετικά και περίμενε να έρθει η ώρα να συνδεθεί και πάλι στο ρευμα.
Μερικά σίδερα σκουριασμένα, που τελικά ταίριαζαν τέλεια, όπως τα σιδερένια στεφάνια που είχαν ίδια διάμετρο με το λάστιχο στο οποίο κάθονται επάνω!
Ένας παλιός θερμοσίφωνας που έκοψα το ένα άκρο για να σχηματίσω το μπολ και ένα δείγμα από ένα παλιό καλούπι που είχαμε κατασκευάσει για το κεντρικό σημείο του μπολ, 2 ζευγάρια λάστιχα "top mount" από αναρτήσεις αυτοκίνητων για την απόσβεση των κραδασμών, μια παλιά πλάκα για βάρος και βάση όλης της κατασκευής. Όλα αυτά λοιπόν με λίγο εφευρετικότητα για να συνδυαστούν μεταξύ τους και "Voila" ένα δονητικό μπουράτο!




Το μέσο "tumbling media" που χρησιμοποιώ για την επεξεργασία των εξαρτημάτων είναι άμμος, κατά προτίμηση χαλαζία, όπως στο βίντεο.
Για σπάσιμο γρεζιού όμως χρειάζεσαι αυτά τα κεραμικά πυραμιδάκια που βλέπεται στο μπλε κουβά, αυτά ονομάζονται Τρόχαλα, και θα δυσκολευτείτε πολύ να τα βρείτε. Σε μικρές διαστάσεις πωλούνται σε μαγαζιά με ειδή αναλώσιμα για χρυσοχόους, αλλά η τιμή τους είναι ανάλογη αυτών που τα χρησιμοποιούν, τα πουλάνε χρυσάφι ( 15€ το λίτρο ή το κιλό!) όμως αν θέλετε μεγαλύτερα θα βρείτε στον Χατζηκυπραιο με 4 ευρώ το κιλό περίπου αλλά σε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις από ότι στων χρυσοχόων. Αν είστε τυχεροί και έχετε κάποιο γνωστό, μπορείτε να βρείτε χρησιμοποιημένα, σε πολύ φτηνή τιμή ή και δωρεάν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε αυτό το άρθρο στο newsblog του μηχανουργείου μας!
Read about this at our newsblog!

Παρακαλώ πολύ σχολιάζετε ελεύθερα άλλα με τον ανάλογο σεβασμό...
Please comment freely but with respect...