Σε συνέχεια των άρθρων για τις πρώτες βοήθειες στα μηχανουργεία, ήρθε η ώρα για μερικές συμβουλές για την αντιμετώπιση των εγκαυμάτων.
Τα εγκαύματα δεν είναι καθόλου σπάνια περίπτωση σε ένα μηχανουργείο που διατηρεί τμήμα συγκολλήσεων, τμήμα θερμικής επεξεργασίας μετάλλων (κοινώς βαφείο χαλύβων) ή ακόμη και τμήμα χημικής επεξεργασίας μετάλλων. Γι' αυτό το λόγο πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την σωστή αντιμετώπιση οποιασδήποτε περίπτωσης εγκαύματος σε συνάδελφο εργαζόμενο ή και τον εαυτό μας.
Θα ξεκινήσουμε με το διαχωρισμό των ειδών εγκαύματος και έπειτα την αντιμετώπιση τους.
Το έγκαυμα είναι κάκωση κυρίως του δέρματος αλλά και εσωτερικών οργάνων του σώματος, όπως του οφθαλμού, του βλεννογόνου, του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού σωλήνα. Οφείλεται στην επίδραση διαφόρων βλαπτικών παραγόντων, όπως είναι η θερμότητα, οι χημικές ουσίες, οι ακτινοβολίες, ο ηλεκτρισμός, κ.ά.
Η βλάβη που μπορεί να προκαλέσει στο δέρμα διακρίνεται σε τρεις βαθμούς, δηλαδή 1ου, 2ου και 3ου βαθμού, ανάλογα με το βάθος στο οποίο προσβάλλεται το δέρμα. Η βαρύτητα ενός εγκαύματος, άσχετα με τον βαθμό, εκτιμάται κυρίως από την επιφάνεια του σώματος που καλύπτει. Όταν καλύπτει πάνω από το 20% της επιφάνειας του σώματος είναι επίκίνδυνο, ενώ όταν καλύπτει πάνω από το 30% είναι θανατηφόρο, εκτός αν αντιμετωπισθεί έγκαιρα και σωστά.
Εγκαύματα 2ου και 3ου βαθμού, τα οποία έχουν έκταση που υπερβαίνει το 10% της επιφάνειας του σώματος, απαιτούν μεταφορά στο νοσοκομείο. Την έκταση του εγκαύματος υπολογίζουμε, αν λάβουμε υπόψη ότι η παλάμη καλύπτει περίπου το 1% της επιφάνειας του σώματος. Σοβαρά εγκαύματα τα οποία χρειάζονται επίσης νοσοκομειακή φροντίδα είναι εγκαύματα στα μάτια, στα αυτιά, τη γεννητική περιοχή, το πρόσωπο, τις παλάμες, τα πέλματα, εγκαύματα στο αναπνευστικό σύστημα από εισπνοή καπνού ή άλλων τοξικών ουσιών΄, καθώς και ηλεκτρικά και χημικά εγκαύματα.
(α) Θερμικά Εγκαύματα: Μπορεί να προκληθούν από φλόγες ή πυρκαγιές ή εκρήξεις. Πλένονται με άφθονο νερό για αρκετή ώρα (10 - 20 λεπτά). Τα επιφανειακά εγκαύματα, όπου το δέρμα δεν έχει καταστραφεί, ψεκάζονται με ειδικό σπρέι ή επαλείφονται με ειδικές αλοιφές και επιδένονται χαλαρά. Για σοβαρότερα εγκαύματα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται λάδι, κρέμα ή πούδρα, αλλά να ζητείται ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό.
(β) Χημικά Εγκαύματα: Τα χημικά εγκαύματα προκαλούνται όταν το δέρμα έλθει σε επαφή με ισχυρά οξέα, αλκάλεα ή και άλλες διαβρωτικές και οξειδωτικές ουσίες. Τα χημικά εγκαύματα από ισχυρές βάσεις, όπως το NaOH ή KOH, είναι πολύ σοβαρότερα από εκείνα που προκαλούν τα οξέα, επειδή οι βάσεις εισχωρούν βαθύτερα στο δέρμα. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι όσο η ουσία παραμένει σε επαφή με το δέρμα, τόσο επεκτείνεται το έγκαυμα και ότι πολλές ουσίες ενεργοποιούνται όταν αναμειχθούν με νερό. Στις περιπτώσεις αυτές, το έγκαυμα πρέπει να πλένεται αρχικά με άφθονο νερό. Ανάλογα με το είδος της διαβρωτικής ένωσης, οι πρώτες βοήθειες διαφέρουν.
• Πυκνά οξέα: πλύσιμο με υδατικό διάλυμα 1% όξινου ανθρακικού νατρίου.
• Πυκνές βάσεις: πλύσιμο με υδατικό διάλυμα 1% οξικού οξέος.
• Οργανικές διαβρωτικές ενώσεις: καθαρισμός με οινόπνευμα, σαπούνι και νερό.
(γ) Τα απαραίτητα διαλύματα πρέπει να υπάρχουν προπαρασκευασμένα στο κουτί Πρώτων Βοηθειών. Πρέπει να ζητηθεί ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό.
(δ) Ηλεκτρικά Εγκαύματα: Μπορεί να προκληθούν από την επαφή του δέρματος με ηλεκτρικό ρεύμα χαμηλής ή υψηλής τάσης όταν υπάρχει απευθείας επαφή με ηλεκτροφόρα καλώδια. Επιφέρει τοπικές βλάβες στους ιστούς, μικρότερες στο σημείο επαφής και πιο εκτεταμένες στα βαθύτερα στρώματα.
Πρώτες Βοήθειες σε έγκαυμα
(α) Θερμικό έγκαυμα
Κατάσβεση της φωτιάς των ενδυμάτων τυλίγοντάς τα με ένα πανωφόρι ή μία κουβέρτα.
Ελέγχουμε τις ζωτικές λειτουργίες (αναπνοή, σφυγμός, επαφή με το περιβάλλον) του εργαζόμενου. Εάν χρειάζεται, παρέχουμε τεχνική αναπνοή.
Βρέχουμε τα ενδύματα με άφθονο νερό για πλήρη κατάσβεση και ψήξη του δέρματος.
Αφαιρούμε τα υγρά ενδύματα μόλις αρχίσουν να κρυώνουν. Δεν αφαιρούμε τα καμένα και στεγνά ενδύματα.
Αφαιρούμε προσεκτικά τα δακτυλίδια, το ρολόι, τη ζώνη και άλλα ενδύματα που σφίγγουν την περιοχή.
Δεν εφαρμόζουμε λάδια, αλοιφές, πούδρες στην επιφάνεια του εγκαύματος.
Ελαφρά εγκαύματα 1ου και 2ου βαθμού περιορισμένης εκτάσεως μετά τον καθαρισμό με νερό, επαλείφονται με betadine. Η περιποίηση του εγκαύματος είναι προτιμότερο να γίνεται από γιατρό.
Όταν πρόκειται για σοβαρά και εκτεταμένα εγκαύματα, οι παθόντες μεταφέρονται άμεσα στο νοσοκομείο.
(β) Χημικό έγκαυμα
Δεν πιάνουμε με γυμνά χέρια το δέρμα ή τα ρούχα του εργαζόμενου.
Ελέγχουμε τις ζωτικές λειτουργίες του εργαζόμενου (αναπνοή, σφυγμός, επαφή με το περιβάλλον) και εφαρμόζουμε τεχνική αναπνοή αν χρειάζεται.
Δεν τρίβουμε την περιοχή του εγκαύματος γιατί το τρίψιμο συντελεί στη διείσδυση της χημικής ουσίας σε μεγαλύτερο βάθος.
Αφαιρούμε προσεκτικά τα ρούχα που έχουν διαποτιστεί με χημική ουσία, γιατί μπορεί να προσβάλει σταδιακά το δέρμα. Εάν έχουν κολήσει στο δέρμα, τα κόβουμε γύρω-γύρω με ένα καθαρό ψαλίδι. Ξεπλένουμε με άφθονο νερό όσο το δυνατό περισσότερη ώρα.
Προσοχή στο πλύσιμο με νερό. Οι στερεές ουσίες πρέπει να αφαιρούνται γιατί πολλές από αυτές ενεργοποιούνται όταν αναμειχθούν με νερό.
Προσοχή στην παροχή πρώτων βοηθειών, προκειμένου να αποφύγουμε την εισπνοή ατμών της χημικής ουσίας που μπορεί να είναι άοσμη. Καλός εξαερισμός του χώρου ή μεταφορά του εργαζόμενου παθόντα σε εξωτερικό χώρο.
Τοποθετούμε στην περιοχή υγρά επιθέματα (κομπρέσες).
Άτομα με σοβαρά και εκτεταμένα εγκαύματα, ή εγκαύματα που προσβάλλουν τα μάτια, ή προκαλούν συμπτώματα όπως έντονο βήχα, δύσπνοια, μεταφέρονται άμεσα στο νοσοκομείο.
Πηγή: http://www.certh.gr/E44C73DA.el.aspx
επαθα εγαυμα απο χημικα και μετα απο τρεις μερες πηγα στο νοσοκομιο εβγαλα φουσκαλες και λιγο πρηξιμο μου εδοσαν το sylfio θα κανη δουλια γιατη με εχει πιαση φαγουρα πολη...... ευχαριστω
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα αρθρα που εχω δημοσιευσει ειναι προιοντα διαδυκτιακης ερευνας, και οχι προσωπικης Ιατρικης εμπειριας. οποτε δε μπορω να σε συμβουλευσω κατι για την χρηση φαρμακων. αυτο που ειναι σιγουρο ειναι οτι θα επρεπε να ειχες παει αμεσα στο νοσοκομειο, και για οτιδηποτε απορια εχεις ή παρενεργεια των φαρμακων παρατηρεις να μην δισταζεις να επικοινωνεις αμεσως με τον γιατρο σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπιζω να βοηθησα στο ελαχιστο.