Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Πρώτες Βοήθειες: Κοψίματα και αιμορραγίες


Ο πιο συνηθισμένος τραυματισμός στο μηχανουργείο είναι το κόψιμο το οποίο ως συνήθως επιφέρει αιμορραγία. Την αντιμετώπιση αυτών τον περιπτώσεων εξετάζουμε στο άρθρο αυτό, ώστε να είμαστε πάντα έτοιμοι για την αντιμετώπιση τους.

Κοψίματα

Ένα κόψιμο μπορεί να είναι μία λεία και ίσια τομή που έγινε από κοφτερό όργανο (π.χ. μαχαίρι) ή μπορεί να είναι ένα τραχύ, ανώμαλο τραύμα που προκλήθηκε από ένα αντικείμενο με κοφτερές, ακανόνιστες άκρες, όπως είναι ένα εξάρτημα προς επεξεργασία.

Αν το κόψιμο δεν είναι σοβαρό το απολυμαίνουμε και εν συνεχεία το δένουμε με ένα επίδεσμο. Αν το κόψιμο αιμορραγεί πολύ, ασκείστε δυνατή πίεση. Δέστε το με έναν επίδεσμο και πηγαίνετε άμεσα για ιατρική εκτίμηση. Μπορεί να χρειαστούν ράμματα, ενώ συνήθως αν το τραύμα είναι ακάθαρτο μια αναμνηστική δόση αντιτετανικού εμβολίου είναι απαραίτητη αν δεν έχετε εμβολιαστεί τα τελευταία 5 με 10 χρόνια.

• Πρέπει να αποφεύγονται τα εξής:
Μη χρησιμοποιείτε στο κόψιμο σκόνη για τα τραύματα ή αιμοστατικό βαμβάκι, γιατί η πληγή δε θα μπορεί να αεριστεί και υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης

• Πρέπει να γίνουν τα εξής:
Εάν κοπείτε, πλύνετε καλά με άφθονο νερό την πληγή
Καθαρίστε το κόψιμο με οξυζενέ. Σε περίπτωση που δεν έχετε οξυζενέ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαπούνι τύπου Μασσαλίας και άφθονο νερό
Αφού στεγνώσετε την περιοχή καλά με αποστειρωμένη γάζα, επαλείφετε με Betadine, κλείστε την πληγή με αποστειρωμένη γάζα και στερεώστε με ένα τσιρότο
Απευθυνθείτε στον ειδικό που θα εξετάσει το τραύμα και θα σας χορηγήσει αντιτετανικό ορό, ο οποίος πρέπει να γίνεται ενδομυϊκά μέσα σε 24 ώρες ανεξαρτήτου λήψεως τροφής και ύδατος

Αιμορραγίες

Η αιμορραγία στο χώρο εργασίας είναι αποτέλεσμα τραυματισμού από αιχμηρά αντικείμενα, π.χ. εργαλεία, γυαλί, λαμαρίνες κ.ά.
• Σε περίπτωση μικρού τραύματος επιτρέπεται η ελεύθερη ροή του αίματος για λίγα δευτερόλεπτα.
• Σε περίπτωση έντονης αιμορραγίας, διακόπτεται η ροή του αίματος πιέζοντας στο κατάλληλο σημείο το αγγείο (φλέβα ή αρτηρία). Πάνω στην περιοχή της αιμορραγίας εφαρμόζεται ένας πιεστικός επίδεσμος ή ένα πανί. Πιέζουμε αρκετά ώστε να σταματήσει η αιμορραγία, χωρίς όμως να μελανιάσει το άκρο από το σημείο της αιμορραγίας και μετά.
• Αν διαπιστώσουμε κάτι τέτοιο, χαλαρώνουμε λίγο την επίδεση.
• Στην περίπτωση που το αίμα πετάγεται ζωηρό, κόκκινο και άφθονο, μάλλον θα πρόκειται για αρτηριακή αιμορραγία, οπότε είναι αποτελεσματικότερο να πιέσουμε με τον επίδεσμο ή το πανί μας πριν το τραύμα. Πρέπει να ζητηθεί άμεση ιατρική βοήθεια.

Πηγές: http://www.certh.gr/E44C73DA.el.aspx
http://www.fujowpai.gr/2008/diafora3.htm
http://www.alfa-omega.gr/article.asp?AID=2122
http://gym-sfakion.chan.sch.gr/images/programs/protes_bohthies.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε αυτό το άρθρο στο newsblog του μηχανουργείου μας!
Read about this at our newsblog!

Παρακαλώ πολύ σχολιάζετε ελεύθερα άλλα με τον ανάλογο σεβασμό...
Please comment freely but with respect...